notfair was here i głaskał ambrozego 
Jestem pod ochroną leszczy krzychu20177 atakując mnie, atakujesz Leszczy , którzy są fanatykami wędkarstwa
STEKI Z KALAFIORA
Składniki:
- 1 kalafior,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku,
- 1/2 łyżeczki łyżeczki słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella,
- natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Blachę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. W małej misce wymieszaj oliwę, starty parmezan, przyprawy oraz sól i pieprz.
Usuń liście z dolnej części kalafiora i przekrój go na pół, a następnie każdą połówkę drugi raz na pół tworząc plastry o grubości 2 centymetrów.
Plastry kalafiora rozłóż na blaszce do pieczenia i z obu stron posmaruj oliwa z przyprawami i parmezanem. Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut, aż ładnie się zarumieni.
Posyp steki startą mozzarellą i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do momentu aż mozzarella się roztopi i lekko zezłoci (około 20 minut). Podawaj z sosem czosnkowym.
Smacznego! |